KDO JE ROBERT VANO?

Robert Vano je Americký fotograf žijící v Praze. Patří k nejznámějším a nejoblíbenějším fotografům v České republice a na Slovensku. Věnuje se především módní fotografii. Fotografoval pro magazíny po celém světě jako například Elle, Vogue, Harpers Bazaar apod. Ve volném čase se věnuje hlavně mužským aktům. Vydal 8 knih. Bylo o něm natočeno několik pořadů včetně celovečerního dokumentu. Jako jeden z mála se věnuje technice - platinotypie. Je držitelem Evropské ceny Trebia za tvůrčí činnost. 

________________________________________________________________
Narodil se v Nových Zámcích na Slovensku maďarským rodičům. Po maturitě v roce 1967 místo nástupu na vojnu emigroval přes Jugoslávii a Itálii do Spojených států, kde získal občanství a uchytil se jako kadeřník a vizážista.

Byl asistentem módních fotografů, jako jsou například Horst P. Horst, Marco Glaviano nebo Giovanni Gastel. Od roku 1984 je samostatným fotografem.

Působil v New Yorku, Paříži a Miláně a v Praze, kde fotografoval pro módní časopisy
(např. Cosmopolitan, Harper's BazaarVogue, Elle).


Od roku 1995 žije v Praze, kde v období 19962003 pracoval jako umělecký ředitel v českém vydání časopisu Elle a poté do roku 2009 jako kreativní ředitel v agentuře Czechoslovak models.
Od té doby pracuje jako fotograf na volné noze.

 

Robert Vano je především módní a reklamní fotograf. Fotografuje černobílé portréty a akty na klasický film a používá také už málo používanou techniku platinotypie. Spolupracuje se světovými značkami, vede workshopy „Daylight nude“.
Nejraději fotografuje při denním světle.

 

Magazín Colour Planet jej v roce 2009 označil za „mezinárodně proslulého fotografa“ a umístil Vana na 11. místo v žebříčku patnácti nejvlivnějších českých gayů. 

V roce 2010 mu byla udělena Evropská cena Trebbia za tvůrčí činnost.

Proslavily ho krom jiného mužské akty. Jedním z jeho hlavních uměleckých vzorů je např. i americký fotograf Bruce Weber.

robert.jpg

Individual exhibitions

2016 Photo may not be sharp, Pekařská Gallery, Brno
2016 Photo may not be sharp, Megapixel Gallery, Prague
2015 Photo may not be sharp, U Prstenu Gallery, Prague
2015 The Platinum Collection – selection, Etnographic Museum Gallery, Jeseník
2014 The Platinum Collection – selection, Castle Gallery in Kladno
2013 The Platinum Collection – selection, ZU Minsk, Belarus
2013 The Platinum Collection – selection, Gaudia, Prague
2013 The Platinum Collection – selection, Museum in Litoměřice
2013 The Platinum Collection – selection, Strakonice
2012 The Platinum Collection – selection, A House Gallery, Kiev, Ukraine
2012 The Platinum Collection – selection, UJAK Gallery, Prague
2012 The Platinum Collection – selection, Galleriy 4, Cheb
2012 The Platinum Collection – selection, Festival of Photography Moravská Třebová
2012 The Platinum Collection – selection, Czech Center, Budapest, Hungary
2012 The Platinum Collection – selection, Kryt Gallery, Klášterec nad Ohří
2011 The Platinum Collection – selection, Regional Museum, Šumperk
2011 The Platinum Collection – selection, Czech-German Club, Konstanz, Germany
2011 The Platinum Collection – selection, Prachatice
2010 The Platinum Collection – selection, Regional Museum, Mimoň
2010 The Platinum Collection – selection, Museum of Prácheň, Písek
2010 The Platinum Collection – selection, Biennale Moscow, Russia
2010 The Platinum Collection – selection, Art Center Chagall, Ostrava
2009 The Platinum Collection – selection, Mánes, Prague
2008 Pictures, Librex Gallery, Ostrava
2007 Inventory, Ponrepo, Brno
2006 Portraits, Film Festival, Olomouc
2006 Pictures, Cafe-Cafe, Prague
2005 Platinum Boys, Radost, Prague
2004 Pictures, Film Festival, Karlovy Vary
2003 Acts, Radost, Prague
2000 Inventory, Radost, Prague
1999 In Bed in Milan, Radost, Prague
1999 Inventory, MIRO Gallery, Prague
1998 Inventory, Slovak Institute, Prague
1997 Intermezzo, Radost, Prague
1995 You and I, Radost, Prague
1994 Adršpach, Gallery in Celetna, Prague
1993 Boys and Roses, Radost, Prague
1992 Love you from Prague, Albatros, Prague
1991 Love you from Prague, M Gallery, Bratislava
1989 Nudes, Krigier Galerie, Milan
1984 Nudes, Sagar Gallery, New York

Bibliography

 

2016 Memories, Slovart

2015 Photo may not be sharp, Slovart

2010 Robert Vano, Artfoto

2010 Cook book for boys,Computer press

2009 The Platinum Collection, Karmášek

2008 Sometimes Paradise, XYZ

1992 Boys and Roses, Scarabeus

1991 Love You from Prague, Radost